Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

iPad2-dödaren

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad fredag, 16 september 2011 Skriven av Svempa
Apple lyckas alltid på något sätt överraska marknaden, man kunde tro att det vore rätt givet att Apple skulle lansera något slags apparat som byggde vidare på iPhone men med större dimensioner. Ändå tog Apple marknaden med storm, och iPad blev ett omhuldat begrepp på nolltid. Och visst var iPad en revolution på många sätt, och iPad2 är ju ännu bättre och en mer färdig produkt, men ändå finns det allvarliga brister som i varje fall jag har svårt att förstå att Apple inte åtgärdat i den uppgraderade modellen.

När jag själv till slut bestämde mig för att det var dags att inhandla en surfplatta (eller "pekdator" som somliga säger) så var jag givetvis frestad av att köpa en iPad2. Det är ändå en väldigt fin produkt, som Apple ska ha mycket beröm för. Det har nu kommit en massa konkurrenter, men det är ändå iPad som är originalet, allt annat måste man se som kopior där konkurrenterna snabbt försöker hänga på Apples nyskapade produktlinje.

Men för egen del var det aldrig aktuellt med en iPad. Den saknar ett antal funktioner som jag anser är vitala, i första hand plats för minneskort och USB-kontakt. Då jag inte har behov av någon 3G-funktion, jag använder enbart WiFi funktionen när jag ska ut på nätet, kunde jag välja en lite mindre kostsam variant. Frågan var nu bara vilken av iPad-imitationerna jag skulle välja. Nu har det tillkommit flera nya leverantörer, men när jag skulle köpa fanns det inte mycket att välja på. Att det skulle vara en Android-baserad surfplatta var jag klar över, och då fanns det i princip tre olika apparater att välja mellan, Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom och Acer Iconia Tab A500.
acer_iconia_liten
Mitt val föll till slut på Acers surfplatta, dels hade jag positiva erfarenheter från Acers vanliga datorer och dels var det i viss mån en prisfråga. Med WiFi och 32GB minne kunde jag snabbt få Iconia Tab levererad till ett "vettigt" pris, dvs strax under 4500 kr, medan de två andra dels inte fanns för omedelbar leverans och dels var avsevärt dyrare.

När den efterlängtade leksaken kunde avhämtas hos postombudet fick man allra först ladda batteriet. Det blev en otålig väntan innan det var dags att testa alla funktioner. Skärmen är det första man ser, och den är kanske inte lika ljusstark som en del konkurrenter men klar och tydlig, och 1280 x 800 pixlar är ju MYCKET bättre än t ex iPad2. Ett antal appar fanns installerade, och jag märkte snabbt att responstiden var helt tillfredsställande. Vad jag däremot inte gillade var det installerade virtuella tangentbordet, t ex var de svenska specialtecknen svåra att komma åt. Men det löste sig snabbt, helt gratis kunde jag ladda ner Scandinavian Keyboard samt den svenska ordlistan från Android Market.

Där fanns också mängder av andra gratisappar, plus givetvis en massa som man fick betala för, och jag laddade efter hand ner rätt många för att testa dem.

För att göra en lång historia kort kan jag nämna några appar speciellt:
1. Jag har fyra olika nätläsare installerade, men jag tenderar att bara använda en av dem numera, den heter Dolphin. Precis som på en "riktig" dator kan man ha ett flertal flikar aktiva parallellt.
2. Gmail-appen funkar väldigt bra för mig, jag har ju min mesta epost via Gmail.
3. CNBC RT är en app jag använder väldigt mycket, där får man både nyheter och videosnuttar från CNBC.
4. World Newspapers är en bra app där man kan lägga in sina favorittidningar. Bättre än att ha separata appar för varje tidning.
5. SMHI har en trevlig app där man kan se väderprognosen upp till tio dagar framåt.
6. Med Music Box kan man helt utan kostnad ladda ner en väldig massa melodier om man vill använda sin surfplatta som musikspelare.
7. För att hantera bildarkiv finns ett flertal appar, den jag använder mest heter Galleri, och vad jag minns var den föristallerad.
8. Och givetvis ska man installera en app för trådlös överföring av filer från/till sin dator, t ex WiFi File Transfer.

Vi ska inte gå in på alla detaljer, men även om Apple Store har fler appar än Android Market så räcker det som finns mer än väl till för de flesta behov. Och det är inte heller några problem att få Flash att fungera, det går däremot inte på iPad - det verkar vara något slags principfråga för Apple.

Finns det då inte något som är sämre på Acer Iconia Tab A500 än på iPad2? En enda sak har jag att anmäla, och det är att Iconia är en aning tyngre. Å andra sidan ger apparaten ett väldigt solitt intryck med sitt bakstycke i metall. iPad2 har också något längre batteritid än Iconia, men de tio timmar som jag får med Iconia räcker alldeles utmärkt för mina behov.

I dag kan man köpa samma pryl ännu billigare än vad jag gjorde, se t ex här hos Siba där priset i dag är 4040 kr via nätbutiken. Sedan har det förstås kommit flera andra konkurrerande produkter, och väntar man ett par år kan man säkert köpa en överlägsen produkt till ett lägre pris. Men vem vill vänta?

En rätt bra test av Iconia finns här.

Fler går säkert att hitta på nätet om man googlar lite.
Träffar: 3311