Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

OMXS30 - på stället marsch

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad onsdag, 19 oktober 2011 Skriven av Svempa

Den senaste veckan har ett nytt handelsmönster för OMXS30 etablerat sig. Sedan indexet passerade 930 på väg uppåt och därefter två gånger nådde 960 utan att bryta igenom detta rätt starka motstånd har vi de tre senaste börsdagarna (inkl i dag onsdag) legat och skvalpat i intervallet 940-950 utan att komma någonvart.

Mest intressant har faktiskt varit att OMXS30 hållit sig på "rätt" sida om stödet vid 930, visserligen med en dipp ner mot 933 intraday under måndagen, men de lite negativa nyheterna kring den europeiska skuldkrisen i början på veckan räckte alltså inte för att skicka ner börsen mer än ett fåtal punkter.

Av detta kan vi faktiskt dra en del slutsatser. Den främsta, enligt min mening, är att allt fler placerare inte längre tror på att världen ska gå under, dvs man förutsätter att de överskuldsatta länderna i Sydeuropa kommer att antingen bli räddade eller reda upp sin egen situation på lite sikt.

Här är det viktigt att framhålla att marknaden i stort sett (förutom de aktörer som handlar aktivt med CDF:er och liknande instrument) inte är så intresserad av om t ex Grekland går i konkurs eller (mer troligt) tillåts skriva ner en del av sin statsskuld på ett kontrollerat sätt.

Vad marknaden är rädd för är inte de sydeuropeiska ländernas statsskulder i sig, utan de konsekvenser för banksystemet som skulle kunna uppstå vid en "default" eller någon annan allvarlig händelse i samband med skuldkrisen. Nu när EFSF är etablerad (tack Slovakien!) och man allt mer inser att det finns möjligheter att skydda de banker som har stor exponering mot sydeuropeiska statsskuldsobligationer från kollaps så har ett visst lugn inträtt. Dvs börserna har börjat uppföra sig mer normalt, vi har sluppit dessa enorma rörelser upp och ner som har varit så stora som 6-7% per dag.

För OMXS30 innebär det att det tidigare skissade positiva scenariet fortfarande gäller, där man först kan hoppas på att den viktiga nivån 960 bryts på väg uppåt, och att sedan ett fortsatt förbättrat börsklimat kan föra oss ända upp till 1060, där ett starkt motstånd väntar.

Här lägger jag på nytt in ett tremånadersdiagram för OMXS30 (hämtat från Avanza), uppdaterat per i går.

omxs30_3man6

Här återfinner vi de tre nivåer som jag tidigare nämnt, 860 och 960 markerade med röda linjer och 930 med en grön linje.

I dagens handel kunde man notera att OMXS30 visserligen backade något, men samtliga fyra storbanker samt Investor gjorde kursvinster. Nordeas aktie gick endast upp ytterst marginellt, men det var ändå ett styrketecken eftersom den i dag publicerade kvartalsrapporten inte var så jättebra.

Det som främst höll tillbaka indexet var Ericsson-aktien som backade rätt rejält med hela 4,4%. Här noterar man med intresse att Investor-aktien trots detta gick starkt under dagen, återigen ett tecken på en viss underliggande börsoptimism.

I morgon torsdag är det Ericsson som rapporterar, och mycket hänger på hur den rapporten mottas av marknaden. Eftersom teknisk analys går ut på att pejla marknadens förväntningar så är det med nödvändighet så att en viktig rapport som medför en avsevärd besvikelse kan upphäva ett tidigare tekniskt scenarie. Men om rapporten är i linje med förväntningarna, även om den inte är så bra, bör den redan vara diskonterad i marknaden. Och då kan vi fortfarande våga tro att OMXS30 kommer att dra vidare uppåt.

USA-börserna är en annan betydelsefull faktor, men som det ser ut när detta skrivs kommer vi inte att få några vare sig positiva eller negativa impulser därifrån.

I morgon får vi veta om OMXS30 bestämmer sig för att gå upp eller inte. Som jag ser det är det mest troligt att indexet hamnar mellan 930 och 960 under ytterligare någon tid, men att det inom någon eller några veckor kommer ett nytt försök att bryta igenom den övre gränsen, denna gång förhoppningsvis med framgång.

Och det är en händelse som enligt mig är väl värd att vänta på.

Träffar: 2864