Angela Merkels våta filt

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad måndag, 17 oktober 2011 Skriven av Svempa

Vissa personers uttalanden slår igenom väldigt kraftigt på börskurserna. Senast vi såg denna effekt var när Bernanke uttalade sig den 21 september,  i dag var det en talesman för Angela Merkel som sade något som egentligen var ganska självklart. Men det räckte för att bryta börssentimentet och skicka ner de flesta börsindexen en bra bit.

Även OMXS30 drabbades givietvis, och det var förstås synd eftersom indexet var på god väg att etablera sig över motståndet vid 960. Som högst var OMXS30 uppe i 969, men stängde slutligen på 939 efter att ha varit så lågt som 933.

Den goda nyheten är att stödet vid 930 höll för påfrestningen, och därmed kvarstår det tekniskt positiva scenariet som vi tidigare diskuterat.

Den dåliga nyheten är att fallhöjen nu inte är så särskilt stor. En relativt liten nedgång i morgon tisdag räcker för att framtvinga en stängning under 930, och då är vi tillbaka på noll och får börja om. Man måste också påpeka att både indexet och ett stort antal aktier hade en "reversal day", dvs kursen ökade först och steg över fredagens stängningskurs, därefter sjönk kursen kraftigt och stängde under fredagens stängningskurs. Det är inte ett gott tecken, men det är å andra sidan ingen ofelbar teknisk signal.

Positivt var att OMXS30 steg mot slutet av börsdagen. Nu fär vi närmast se vilka signaler vi får från börshandeln i USA och Asien som kan påverka Europa i morgon.

Blir det riktigt oväder på börsen igen kan OMXS30 riskera att på nytt ramla ner mot det kraftiga stödet vid 860, men så pessimistiska ska vi inte vara. Inte än i varje fall.

Inte ens Doktor Doom himself ser allt i svart!

Och då ser jag ingen anledning för oss att göra det heller.

Träffar: 2763