Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

OMXS30 - spänningen stiger!

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad lördag, 15 oktober 2011 Skriven av Svempa

Det är inte många dagar sedan jag senast skrev om utvecklingen för OMXS30. Men den gångna veckan har medfört en märkbar förändring i börsklimatet, som dessutom till stor del bekräftar det resonemang jag tidigare fört.

Man kan uttrycka det så att börsen kanske inte direkt visar optimism, men den nattsvarta pessimism som vi dragits med i flera månader börjar i viss mån mildras.

Nedan återges utvecklingen för OMXS30 under de tre senaste månaderna (diagrammet hämtat från Avanza).
omxs30_3man5

Vi har tidigare diskuterat den positiva innebörden av genombrottet av den fallande trendlinjen, samt att indexet dessutom bröt igenom den övre begränsningslinjen i den rektangelformation som bildas av nivåerna 860 (markerad med röd linje) och 930 (markerad med grön linje). Den tekniska signal vi därigenom fick indikerar en uppgång med 70 punkter från 930 till 1000. Detta gäller fortfarande.

Men OMXS30 vände ner från motståndet vid 960, vilket innebär att vi nu kan rita en ny horisontell trendkanal. Bottenlinjen ligger fortfarande vid 860, men vi får en ny topplinje vid 960.

Det innebär inte någon stor skillnad på kort sikt, en första uppgång till 1000 är fortfarande indikerad enligt det tidigare resonemanget. Nu misslyckades det första försöket att forcera 960, och under fredagen var OMXS30 uppe och nosade på den nivån intraday men stängde lite under, på 956. På måndag är det fullt tänkbart med en liten rekyl nedåt, viktigt är dock att det inte sker en stängning de närmaste dagarna under den kritiska nivån 930. Skulle det inträffa faller det skissade positiva tekniska scenariet bort.

Men när (jag skriver inte "om") indexet till sist tar sig igenom motståndet vid 960 innebär det att vi kan höja målet till 1060, eftersom vi då får kraft från den nya rektangelformationen som har höjden 1000 punkter jämnt.

En rimlig tid för att nå målet vid 1060 kan vara två till tre månader. Ska vi gissa på ungefär kring årsskiftet?

Om vi sedan betraktar OMXS30 i ett treårigt perspektiv (diagrammet givetvis hämtat från Avanza) så ser vi något intressant.
omxs30_3ar

Nivån 1060 är markerad med en grön linje, och det är uppenbart att denna nivå är oerhört viktig då indexet vänt upp eller ner därifrån ett flertal gånger. Om vi skulle nå upp till 1060 så är det mycket sannolikt att det kan krävas lång tid för att bryta igenom denna nivå, om det över huvud taget är möjligt inom överskådlig tid.

Om den europeiska skuldkrisen klingar av under slutet av 2011, vilket jag anser sannolikt, får vi anledning att återkomma till detta.

Träffar: 6057