Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Det värsta kan vara bakom oss

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad onsdag, 28 september 2011 Skriven av Svempa

Den tekniska signalen, "reversal day" , som jag skrev om i fredags visade sig vara en relevant omslagsindikator. Efter en mindre uppgång på måndagen tog börsen rejäl fart under tisdagen och OMXS30 stängde på 927,27. Se diagram nedan (hämtat från Avanza).

omxs30_3man

I morgon onsdag blir det troligtvis så att börsen backar något. Efter en så stor uppgång som vi hade i dag brukar det alltid komma en korrektion. Men grekerna röstade igenom fastighetsskatten och USA-börserna stängde på plus, så förhoppningsvis blir det inte en så stor nedgång.

Läget är nu mycket intressant. Om OMXS30 under veckan stänger på ungefär 930 eller över detta har en högre topp bildats i diagrammet. Det skulle vara en bekräftelse på att börsen har vänt uppåt. Redan nu ser vi en köpsignal i och med att indexet brutit den fallande trenden.

Givetvis kommer det nya nedgångar, säkert också kraftiga sådana. Ska man gå efter tidigare erfarenheter kommer inte börsturbulensen att vara över förrän tidigast i slutet av december, och OMXS30 kan i värsta fall backa ytterligare sådär 9-10% räknat från tidigare lägsta stängning, dvs 862.

Men jag sticker ut huvudet och hävdar att en sådan nedgång är mycket osannolik. Vi har haft rejäla kursfall i flera omgångar, och det borde innebära att alla som känt sig tvingade att sälja redan har gjort det.

För varje säljare finns det förstås en köpare, men de som köpt är med all sannolikhet inte benägna att sälja i första taget. Så den intraday lågpunkt i OMXS30 vi fick i torsdags på c:a 833 tror jag inte kommer att underskridas. I själva verket räknar jag med att stödet vid 850-860 kommer att hålla även i fortsättningen.

Här slänger jag in brasklappen att om det kommer nya dåliga nyheter typ att Italien inte klarar av sin statsskuld så kan vad som helst hända. Men Greklands problem verkar vara väl diskonterade i börsutvecklingen.

Nu borde det vara dags för börsaktörerna att återigen fokusera på fundamenta, dvs företagens intjäningsförmåga mätt i p/e-tal mm, istället för att bara slänga ut aktier till försäljning oavsett kurs.

Förhoppningsvis har också blankarmaffian fått sig en tankeställare i och med tisdagens starka uppgång, jag unnar dem gärna rejäla förluster och hoppas att en del av uppgången under den senare delen av börsdagen berodde på täckning av korta positioner. När en aktie som Nordea stiger med nästan 10% så anar man en viss blankardesperation bakom detta!

Edit 28/9: Lagt in diagram, Avanza hade inte uppdaterat med tisdagens handel när det ursprungliga inlägget skrevs.

Träffar: 3163