Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Dags för vändning i raffinaderierna?

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad fredag, 23 Maj 2008 Skriven av Svempa

Det senaste dryga året har medfört en våldsam nedvärdering av oljeraffinaderiföretagens aktier. Inte så märkligt, efter en lysande period med höga vinster kom en kraftig vinstnedgång på grund av försämrade raffinaderimarginaler. Man lyckades helt enkelt inte ta ut tillräckligt höga priser av slutkunderna, och som bekant har råoljan ökat kraftigt i pris.

Men nu börjar det se bättre ut.

I USA har en antydan till vändning uppåt för både Tesoro (TSO) och Valero (VLO) kunnat skönjas. Deras p/e-tal är också rekordlåga, mellan 6 och 8 ungefär. Dessutom har dollarn blivit billigare så i kronor räknat är dagens kurser verkligenlåga. Men för egen del har jag föredragit att köpa in mig i finska Neste Oil vars kurs i dag är nästan nere på introduktionskursen från 2005 (var det väl?) då bolaget avknoppades från energijätten Fortum.

Dessutom kan man luta sig mot en direktavkastning på 5% vid dagens kurs 20 euro, och närheten till Ryssland är intressant. I likhet med Preems raffinaderier i Sverige klarar Neste Oil att raffinera den tunga och sura ryska oljan men som bekant kan man inte köpa in sig i Preem över börsen. Hade annars varit en tanke!

Neste Oil

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Träffar: 2700