Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Stora insiderköp i Lundin Mining

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 
Publicerad söndag, 27 november 2011 Skriven av Svempa

För Lundin Mining har 2011 varit ett svårt år. Det började dock bra, aktiekursen höll sig på en hög nivå ända in i maj, till stor del beroende på diverse budrykten. I januari kom först beskedet om att Lundin Mining och Inmet Mining skulle fusioneras och bilda ett nytt bolag vid namn Symterra Corporation. Men i slutet av mars fick vi veta att dessa planer hade skrinlagts, företagen hade helt enkelt inte lyckats komma överens.

Detta ska ses mot bakgrunden att Equinox Minerals en månad tidigare hade lagt ett fientligt bud på Lundin Mining, något som ytterligare trissade upp intresset för aktien.

Men Equinox Minerals blev själva uppköpta, och i samband med det drog man tillbaka budet på Lundin Mining. Dessutom var Lundin Minings styrelse negativa till budet som de ansåg var för lågt.

Allt detta avspeglas i kursrörelserna för aktien under första halvåret, och vi tar alltså en titt på kursdiagrammet för innevarande år (diagrammet hämtat från Avanza).
lundinmining_11man

När budet från Equinox drogs tillbaka föll aktiekursen som en sten, vilket föranledde Placera.nu att den 26 maj utbrista att det nu var "Köpläge i Lundin Mining". Men bara två månader senare hade man bytt åsikt, efter det att Lundin Mining sänkt produktionsprognosen för 2011, och sänkte sin köprekommendation till neutral från köp. Bara några veckor senare, den 2 augusti,  kom det också en ren säljrekommendation från samma håll. Något som visade sig vara helt rätt, aktien låg då kring 45 kr och kursen har sedan dess nästan halverats och ligger nu kring 23 kr.

Då är frågan hur framtiden ser ut, kommer bolaget att gå mot bättre tider och kommer aktiekursen då att återhämta sig?

En del av svaret får vi genom de stora insiderköp som nyligen gjorts. Familjen Lundin har ökat sitt ägande i bolaget med c:a tre miljoner aktier under november månad  vilket även har kommenterats av Dagens Industri.

I allmänhet är det klokt att ta rygg på insiders, det gäller givetvis vid både köp och försäljningar. Det är väl känt att Lundin Minings styrelse anser att företagets aktie är värd minst 60 kr vid ett eventuellt nytt bud. Och även jag kan tycka att aktiekursen fallit lite väl mycket.

Här får vi dock slänga in brasklappen om risken för fortsatta allmänna kursfall på grund av att den europeiska skuldkrisen framkallar farhågor för en kommande recession. Härvid drabbas förstås alla aktier i någon mån, men gruvaktier anses höra till de mest konjunkturkänsliga.

Men som alla kriser lär även denna vara övergående, och sett på lite sikt borde Lundin Mining vara mycket köpvärt på nuvarande nivå. Aktiekursen har etablerat ett svagt stöd vid 22 - 23 kr och förhoppningsvis kan detta hålla även i fortsättningen. Ur teknisk synpunkt finns det dock ingenting som tyder på en snar kursuppgång.

Anm. Energiminnesfonden.se äger aktier i Lundin Mining.

Träffar: 4113