Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Northland Resources - the bottom is nådd?

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 
Publicerad lördag, 19 november 2011 Skriven av Svempa

Förhoppningsbolag utan intäkter brukar inte gå så särdeles bra på en dålig börs. Detta gäller i högsta grad för norskkanadensiska Northland Resources (ticker NAUR, hemsidan finns på http://www.northlandresourcesinc.com/), som så sent som under sommaren i år var en av både analytikernas och aktiespekulanternas deciderade favoritaktier.

För att slippa göra en presentation av bolaget, det kan ju finnas enstaka läsare som inte känner till det sedan förut, hänvisar jag till en bra presentation gjord av bloggaren Spartacus Invest.

För att illustrera den dåliga kursutvecklingen tar vi en titt på aktiekursen ett år tillbaka (diagrammet hämtat från Avanza).
northland_1ar

Vi ser att dagens kurs lite under 6 NOK är en knapp tredjedel av årets toppkurs, som var närmare 20 NOK. Och under våren och sommaren florerade det dessutom optimistiska rekommendationer från diverse aktiemäklare med i vissa fall riktigt höga målkurser.

Så rekommenderade t ex Terra Markets köp av aktien vid kurs 16,40 NOK för precis ett halvår sedan, och den 10 juni kom Carnegie med en köprekommendation med målkursen 32 NOK.

Även Affärsvärlden köprekommenderade aktien så sent som för en månad sedan.

Senaste rapporten visade som vanligt på minus på grund av utgifter för uppbyggnad av verksamheten och total avsaknad av intäkter.

Detta har inte förhindrat att insiders stått på kö för att köpa aktier i bolaget, enligt Hegnar Online har såväl finansdirektör Eva Kaijser som styrelsens ordförande Anders Hvide, chefstjänstemannen Karl-Axel Waplan och Shane Williams, vVD för Projects, köpt avsevärda mängder aktier i slutet av september.

Det har dock inte stoppat börskursen från att falla ytterligare. Nedan återges ett kursdiagram för den senaste veckan (hämtat från Avanza).
northland_1v

Stängningskursen i fredags var 5,75 NOK, vilket innebär ett kursfall på nästan 20% bara under senaste veckan.

Så då är frågan, är vi nära en botten för aktiekursen? Ja, sannolikt är det så, men det utesluter förstås inte att kursen kan falla med ytterligare 20% nästa vecka. Förhoppningsbolagen går som sagt alltid sämre på börsen än andra bolag när marknaderna skälver. Och för NAUR är de framtida priserna på järnmalm viktiga, tidigare i år såg det verkligt bra ut på den fronten men i dagsläget har det blivit betydligt sämre.

Men bolaget jobbar på, finansieringen är såvitt jag kan se säkrad (nyemission gjordes förra året till kurs 13,50 NOK) och när produktionen kommer igång om några år kan järnmalmspriserna mycket väl ha stigit igen, kanske till högre höjder än årets högsta nivåer med tanke på det sug efter råvaror som finns från både Kina och andra länder.

Så ska man köpa aktien? Troligen ska man det, om man ser långsiktigt på innehavet. Men några tekniska indikationer på uppgång finns absolut inte, så det kan vara klokt att vänta tills man dels har återfått ett hyfsat bra börsklimat och dels ser att aktiekursen har börjat vända uppåt.

Men den kallhamrade spekulanten kan givetvis ta rygg på insiders och börja lasta in redan nu. Lycka till i så fall!

Edit: Jag har fått ett påpekande om att finansieringen inte är helt säkrad ännu, och mycket riktigt står det i företagspresentationen sidan 10 följande reservation :"The financing package for the Kaunisvaara project expected to be finalized at the end of fourth quarter 2011."

Edit2 22/11: På Redeye har Kim Dahlström en intressant analys av Northland Resources publicerad i dag.

 

Träffar: 5410