Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

PA Resources - himmel och helvete

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad tisdag, 11 oktober 2011 Skriven av Svempa

PA Resources (ticker PAR) är numera avnoterat från Oslo-börsen men noteringen i Stockholm finns kvar. Bolaget är också avsevärt mindre, sett i börsvärde (1,3 miljarder kr), än det varit tidigare och är nu till och med mindre än Tethys Oil (1,6 miljarder kr). Efter den stora nyemissionen i maj förra året har aktieantalet rakat i höjden och är nu uppe i drygt 637 miljoner.

Bolaget är fortfarande med bland Mid Cap, trots att undre gränsen för Mid Cap, som ligger vid 150 milj euro, faktiskt har passerats. Men det finns förstås en relativt god chans att börsvärdet återhämtar sig något före årets slut, så man slipper smäleken att bli flyttat till Small Cap.

För att åskådliggöra detta med "himmel och helvete" tar jag med ett kursdiagram för PARE för de senaste sju åren (hämtat från Avanza).
PARE_7ar

Observera att diagrammet är justerat för den jättelika emissionen under maj 2010 (den gjordes till den då starkt rabatterade kursen 3,75 kr), de nominella kurserna före denna emission var alltså en bra bit mer än dubbelt så höga!

Köpte man aktien tillräckligt tidigt kunde man bli rätt förmögen även med en relativt liten insats, där har vi "himmelen". Men för den som köpte för dyrt och inte sålde i tid var det ett rent "helvete".

Den senaste kurskraschen kom i april i år när bolaget publicerade uppseendeväckande svaga produktionssiffror för mars. Då hade kursen lyckat kravla sig upp till lite över 5 kr efter att ha fallit rejält ner mot 4 kr under årets första månader. Ty redan under januari kom det en ännu större smäll när PA Resources meddelade flera dåliga nyheter samma dag. Placera.nu sammanfattade vad väldigt många tyckte i sin analys med rubriken "Förtroendet i botten för PA Resources".

Vi kan nu ta en titt på kursdiagrammet för det senaste året (också hämtat från Avanza).

PARE_1ar

En fallande trendlinje är inritad, som synes har den fin passning ända från januari till nu. Aktien har en viktig nivå strax över 4 kr som är markerad med en röd linje. Vid en ev framtida kursuppgång kommer den nivån sannolikt att utgöra ett relativt kraftigt motstånd.

Slutligen studerar vi de senaste tre månaderna i detalj (diagrammet återigen hämtat från Avanza).

PARE_3man

Här ser vi samma trendlinje som i det förra diagrammet men kompletterad med en undre linje, tillsamman bildar linjerna en fallande kil, ett mönster som man i dagsläget kan iaktta för väldigt många aktier. Jag har också ritat in en liten huvud-skuldra-formation (nacklinjen markerad med en röd linje) som föregick det fortsatta kursfallet.

Men ett litet positivt tecken (med emfas på "litet") är att kursen har brutit igenom den övre trendlinjen vilket möjligen kan tyda på att aktiekursen har bottnat. Det innebär inte på något sätt att faran för ytterligare kursfall är över, men det är ändå ett styrketecken.

Parat med att den nuvarande aktiekursen på strax över 2 kr väl försvaras av fundamenta, jag hänvisar till den senaste analysen från Placera.nu med titeln "Oljebolagen fortsatt köpvärda", så finns det anledning att tro på en fortsatt uppgång. Redan under augusti tyckte faktiskt Placera .nu att det var "Läge att köpa PA Resources", då var kursen c:a 2,60 kr.

Det går inte att ge någon målkurs på en så svag indikation, men gissningsvis kan kursen i alla fall hamna i närheten av 3,75 kr, som är den senaste emissionskursen, inom några månader. Men till en början ska motstånden vid 2,40 kr och 2,80 kr passeras. Om (eller förhoppningsvis när) det har skett kan vi kanske bättre se vart aktien är på väg.

Bolaget lämnar rapport den 26 oktober, det kan innebära en vändpunkt. Och då hoppas jag förstås på en vändning uppåt, trots att PA Resources har en fullkomligt bedrövlig historik av rapporter som gjort marknaden väldigt besviken. Men den här gången blir det väl annorlunda?

Träffar: 10585