Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Vågenergi på börsen

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad tisdag, 27 Maj 2008 Skriven av Svempa

Som många redan vet är undertecknad djupt engagerad i ett svenskt vågenergiföretag, Seabased AB, ett privat icke marknadsnoterat bolag. Men det finns faktiskt numera även ett och annat vågenergiföretag på börsen, ett sådant är Finavera Renewables, se http://www.finavera.com , ticker FVR.V Bolaget har inte varit börsnoterat så länge, och kursutvecklingen har varit deciderat negativ.

Se diagram:

FVR.V

 

 

 

 

Men intresset för bolaget ser ut att vara ökande, och kursen har nyligen vänt uppåt något från bottennivån 18 kanadacent. Affärsidén är att generera ettt hyfsat cashflow från de vindkraftsprojekt man driver, och att använda pengarna för att utveckla vågkraften. Tekniken bygger liksom för Seabased på bojar som guppar i vågorna, men Finaveras boj är mycket större och mer komplicerad eftersom hela elgenereringen ligger i själva bojen. De drabbades också av ett bakslag när deras första riktiga testboj sjönk till botten strax innan den skulle tas upp efter avslutad testperiod. Orsaken påstods vara att det hade läckt in mer vatten än vad länspumpen klarade...

Seabaseds teknik ser jag som betydligt bättre underbyggd, eftersom de komponenter som genererar energi står stadigt och väl skyddat på havsbotten. Men för skojs skull har jag ändå köpt en liten post på 10 000 aktier i Finavera, så har jag en anledning att följa bolagets utveckling.  

Träffar: 4734