Ger solfläckarna en ny topp i aktiemarknaden?

Skriv ett inlägg om din favoritaktie här, allt som krävs är att du är registrerad. För att läsa här krävs ingen registrering.

Ger solfläckarna en ny topp i aktiemarknaden?

Inläggav Svempa » 26 nov 2007 18:28

Vi befinner oss just nu i ett solfläcksminimum, mellan cykel nr 23 och den begynnande cykel nr 24. Se bild nedan:

Bild

Många har genom tiderna forskat i sambanden mellan solfläckscyklerna och det mänskliga livet samt samhällsutvecklingen. Ett klarlagt statistiskt samband är t ex att om ens mor föddes under en period med höga solfläckstal kan man själv räkna med att (statistiskt sett) få ett något kortare liv än andra människor, allt annat lika.

Men nu var det börsen, aktierna och världsekonomin det gällde. Man har också sett starka samband mellan aktiemarknaden (läs DJI, men Sverige följer ju efter) och solfläckarna. Det senaste exemplet är att solfläcksmaximum för cykel 23 i juli år 2000 sammanföll med toppen av IT-hysterin. Likaså sammanföll föregående topp, som inträffade år 1989, med bl a fastighetsbubblan i Sverige. Även börstoppen i USA 1929 inträffade vid ett solfläcksmaximum. Dessutom har viktiga politiska händelser inträffat vid solfläcksmaxima, jag skriver om det i en annan tråd.

Som synes är vissa år gråmarkerade i diagrammet ovan. Märkningen visar de år som recession rått. Observera den goda korrelationen mellan recession och minskande solfläcksantal. Däremot finns faktiskt inte riktigt samma goda korrelation mellan stigande antal solfläckar och förbättrad världsekonomi, vi kan alltså inte vara säkra på att de närmaste 4-5 åren då solfläcksantalet ökar igen medför ökande aktiekurser. Men däremot indikerar diagrammet att det absolut inte bör bli någon recession de närmaste åren.

Nu kanske någon undrar VARFÖR ett sådant här samband finns, dvs om det kan förklaras med någon trovärdighet. Någon vetenskapligt säkerställd förklaring finns inte (däremot är de statistiska sambanden bättre klarlagda än t ex det påstådda sambandet mellan mänskliga utsläpp av CO2 och den globala uppvärmingen) men en teori finns om att det mänskliga psyket påverkas av det fluktuerande magnetfält som solfläckarna orsakar och som också ger upphov till både norrsken och diverse störningar i våra elektroniska kommuinikationer.
Användarvisningsbild
Svempa
Site Admin
 
Inlägg: 605
Blev medlem: 02 jan 2007 17:38
Ort: Floda

Återgå till Aktiediskussion öppet forum

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron